top of page

Heb je het nog naar je zin als ondernemer, directeur of leidinggevende?

Weet je nog, toen je begon aan je avontuur? Ik ga ondernemen! Of misschien nam je het bedrijf over van een ander, je vader misschien. Of begon je aan een nieuwe functie als directeur, of leidinggevende. Maar één ding was zeker: je had er zin in! Zin om een bedrijf te bouwen dat een verschil maakt. Zin om geld te verdienen. Zin om zelf te bepalen hoe je je werkzaamheden inricht.


Ik (Bert) kan me nog herinneren dat ik begon aan het avontuur. Zo’n 20 jaar geleden zag ik mijn kans om een onderneming te beginnen. Vol enthousiasme en goede moed ging ik aan de slag. Zin om een mooi bedrijf op te zetten. Natuurlijk ging dit gepaard met momenten waarin ik het minder naar m’n zin had. Maar ik geniet nog steeds van wat ik doe en heb ik plezier in het ondernemen.


Hoe is dat voor jou? Heb je er nog steeds zin in? Heb je er nog plezier in?

Natuurlijk zitten er niet alleen maar leuke kanten aan het ondernemerschap of leidinggeven. Dat is met alles zo. Maar wat als je het al langere tijd niet echt meer naar je zin hebt? Wat doe je dan? Hoe ga je daarmee om? We geven je wat tips om het plezier weer terug te vinden!

Misschien lees je dit en denk je: “maar ik heb het ontzettend naar m’n zin!” Dat is natuurlijk geweldig. Laat deze tips je dan inspireren om het plezier te behouden.



1. Waarom ben je ooit begonnen?

Er is een reden waarom je begonnen bent met ondernemen. En dat je begonnen bent in deze markt en met deze doelgroep. Wat is die reden? En wat waren de dingen die je toen deed, zo leuk vond en je energie van kreeg? Houd je je nog bezig met deze dingen? Zo niet, wat kun je doen om ze juist weer wel te gaan doen?


Misschien ben je zo in het ondernemen gerold en heb je nooit bewust de keuze gemaakt om te doen wat je nu doet. Je kunt dan kijken naar de dingen die je nu leuk vindt om te doen en je energie geven. En die dingen vooral doen.


Soms is het simpelweg genoeg om jezelf regelmatig te herinneren waarom je hieraan begonnen bent. De visie die je in het begin zo enthousiast maakte weer tevoorschijn te halen of nieuw leven in te blazen. Lees hier ons artikel over het vormen van een inspirerende visie.


Dit is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Maar als dit is wat nodig is voor jou om weer plezier te krijgen, neem dan even de tijd om na te denken hoe je die dingen meer kunt gaan doen. Welke veranderingen kun je doorvoeren om dat mogelijk te maken?


2. Waar ben je goed in?

Weet je waar je goed in bent? Doe die dingen dan ook. Weet je niet waar je goed in bent? De dingen die je leuk vindt en waar je goed in bent liggen vaak dicht bij elkaar. Omdat je het leuk vindt besteed je er namelijk meer tijd aan, en word je er sneller bedreven in.

Zorg dat je jezelf beter leert kennen en weet waar je wel en niet goed in bent. Dit helpt je om keuzes te maken om zaken wel of niet op te pakken en dicht bij jezelf te blijven.


Je kunt waar je goed in bent verdelen in je talenten en de sterke kanten van je persoonlijkheid. Je talenten zijn wat je doet. De activiteiten die je leuk vindt. Denk bijvoorbeeld aan organiseren, communiceren, bouwen, ontwerpen, leidinggeven etc. De sterke kanten van je persoonlijkheid gaan over hoe je die dingen doet. Dit gaat over je gedrag. Denk aan besluitvaardig, enthousiast, nauwkeurig, geduldig, loyaal etc.


3. Wat vindt je belangrijk?

Wanneer je onvoldoende tijd geeft aan de zaken die jij belangrijk vindt, word je ongelukkig. Dus welke zaken vind jij belangrijk? Is dat bijvoorbeeld veel uitdaging? Of wil je veel vrijheid? Of vind je veel geld verdienen belangrijk? Dit zijn maar een paar voorbeelden.


Maak voor jezelf een lijstje met de zaken die jij belangrijk vindt. Geef je hier voldoende tijd en ruimte aan? Zo niet, wat kun je veranderen om dat wel te doen?


4. Welke omgeving motiveert jou?

Wij geloven dat jij zelf de omgeving creëert die je wilt. Jij bepaalt hoe je omgaat met anderen. Jij bepaalt hoe je reageert op goed nieuws of vervelend nieuws. En doordat jij dat zelf kunt bepalen, creëer jij je eigen omgeving. Hoe ziet jouw ideale omgeving eruit? Beschrijf die maar eens als je dat nog niet eerder gedaan hebt. En ga je gedragen naar zoals jij wilt dat die omgeving eruitziet. Jij hebt die sleutel in handen. En je zal zien hij wordt eerder zoals jij hem wilt hebben.


Hoe is jouw omgeving op dit moment? Vind je ‘m leuk? Als je ‘m niks vindt, verander ‘m dan. Zeker als ondernemer kun jij bepalen welke sfeer er heerst. Hoe jullie met elkaar omgaan. Hoe jij reageert wordt op fouten van je medewerkers. Op welke manier feedback aan elkaar gegeven wordt binnen het managementteam. En ga zo maar door.


5. Delegeer wat een ander kan doen

Wat MOET jij doen omdat het voor jou belangrijk is? En omdat het belangrijk is voor de continuïteit van de onderneming? Of simpelweg omdat een ander het niet kan doen?

Blijf alleen de dingen doen, die jij moet doen. Hoe bepaal je dat? De vorige punten hebben als het goed is daar al input voor gegeven. De zaken die jij leuk vindt, waar je goed in bent, die je belangrijk vindt en die jou motiveren.


“Een leider behoort alleen te doen wat anderen in de onderneming nog niet kunnen doen. Een leider zou niet moeten doen wat anderen kunnen doen."

Een leider zijn of haar taak is juist om de medewerkers te ondersteunen en hen te leren de dingen goed te kunnen doen.


Delegeer de dingen die jij niet hoeft te doen. Zorg wel dat je eindverantwoordelijk blijft. De eindverantwoordelijkheid kun je namelijk niet delegeren. De taken wel. Wanneer je je eindverantwoordelijkheid delegeert, verlies je de grip op je bedrijf. Dan weet je niet meer wat er speelt. En gaan mensen hun eigen gang in jouw bedrijf.


Delegeren is een taak aan iemand anders overdragen door aan de ander te leren zelfstandig deze taak uit te voeren. Een simpel principe hierbij is dat jij het eerst voordoet, dan laat je het de ander doen en kijk je mee, vervolgens laat je diegene de taak zelf uitvoeren. Je vraagt de medewerker daarna om aan jou eens in de zoveel tijd te vertellen hoe het ermee gaat.


Geen ruimte binnen je onderneming om te delegeren? Kun je zaken misschien uitbesteden aan een ander? Probeer zo op verschillende manieren een team om jezelf heen te verzamelen die jou kunnen ondersteunen in de doelen die jij voor ogen hebt.


6. Wat ontspant jou?

En als laatste, maar misschien wel de belangrijkste. Wat ontspant jou?

Neem voldoende tijd, minimaal één volledige dag in de week, om dat te doen wat jou ontspant. Is het tuinieren? Een film kijken? Lekker wandelen met je gezin, of juist alleen? Of misschien wel lekker toeren in je welverdiende cabrio? Of is het sporten? Lekker hardlopen, fietsen of tennissen. Wat het ook is, zorg dat je voldoende ontspant.


Dit zijn even heel kort en bondig een paar vragen om mee aan de slag te kunnen en je plezier terug te vinden. Vind je het nu lastig om een antwoord te geven op deze vragen? Of lukt het je onvoldoende om je plezier weer terug te vinden? Laat ons je dan begeleiden. In een paar korte gesprekken kun je deze zaken al zeer helder maken voor jezelf. Desgewenst maken we daarin gebruik van Persolog DISC persoonlijkheidsprofiel. Wij hebben velen geholpen om een antwoord te vinden op deze vragen en de nodige veranderingen te maken om zo weer plezier te krijgen in het ondernemen.


Check hier ons aanbod.

Cover ebook doorbreek blokkades.png

Doorbreek de blokkades die de groei van jezelf als persoon en

als organisatie in de weg staan

Start met dit e-book om de blokkades binnen jouw bedrijf te ontdekken en doorbreken - de meest effectieve manier voor de ontwikkeling van jezelf en jouw organisatie.

Bedankt voor je interesse! Er is een email met downloadlink naar je verstuurd.

bottom of page