Heb je het nog naar je zin als ondernemer, directeur of leidinggevende?

Weet je nog, toen je begon aan je avontuur? Ik ga ondernemen! Of misschien nam je het bedrijf over van een ander, je vader misschien. Of begon je aan een nieuwe functie als directeur, of leidinggevende. Maar één ding was zeker: je had er zin in! Zin om een bedrijf te bouwen dat een verschil maakt. Zin om geld te verdienen. Zin om zelf te bepalen hoe je je werkzaamheden inricht.


Ik (Bert) kan me nog herinneren dat ik begon aan het avontuur. Zo’n 20 jaar geleden zag ik mijn kans om een onderneming te beginnen. Vol enthousiasme en goede moed ging ik aan de slag. Zin om een mooi bedrijf op te zetten. Natuurlijk ging dit gepaard met momenten waarin ik het minder naar m’n zin had. Maar ik geniet nog steeds van wat ik doe en heb ik plezier in het ondernemen.


Hoe is dat voor jou? Heb je er nog steeds zin in? Heb je er nog plezier in?

Natuurlijk zitten er niet alleen maar leuke kanten aan het ondernemerschap of leidinggeven. Dat is met alles zo. Maar wat als je het al langere tijd niet echt meer naar je zin hebt? Wat doe je dan? Hoe ga je daarmee om? We geven je wat tips om het plezier weer terug te vinden!

Misschien lees je dit en denk je: “maar ik heb het ontzettend naar m’n zin!” Dat is natuurlijk geweldig. Laat deze tips je dan inspireren om het plezier te behouden.1. Waarom ben je ooit begonnen?

Er is een reden waarom je begonnen bent met ondernemen. En dat je begonnen bent in deze markt en met deze doelgroep. Wat is die reden? En wat waren de dingen die je toen deed, zo leuk vond en je energie van kreeg? Houd je je nog bezig met deze dingen? Zo niet, wat kun je doen om ze juist weer wel te gaan doen?


Misschien ben je zo in het ondernemen gerold en heb je nooit bewust de keuze gemaakt om te doen wat je nu doet. Je kunt dan kijken naar de dingen die je nu leuk vindt om te doen en je energie geven. En die dingen vooral doen.


Soms is het simpelweg genoeg om jezelf regelmatig te herinneren waarom je hieraan begonnen bent. De visie die je in het begin zo enthousiast maakte weer tevoorschijn te halen of nieuw leven in te blazen. Lees hier ons artikel over het vormen van een inspirerende visie.


Dit is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Maar als dit is wat nodig is voor jou om weer plezier te krijgen, neem dan even de tijd om na te denken hoe je die dingen meer kunt gaan doen. Welke veranderingen kun je doorvoeren om dat mogelijk te maken?


2. Waar ben je goed in?

Weet je waar je goed in bent? Doe die dingen dan ook. Weet je niet waar je goed in bent? De dingen die je leuk vindt en waar je goed in bent liggen vaak dicht bij elkaar. Omdat je het leuk vindt besteed je er namelijk meer tijd aan, en word je er sneller bedreven in.

Zorg dat je jezelf beter leert kennen en weet waar je wel en niet goed in bent. Dit helpt je om keuzes te maken om zaken wel of niet op te pakken en dicht bij jezelf te blijven.