Heb jij al een inspirerende visie voor 2021?

Vele succesvolle organisaties en bedrijven starten met een inspirerende visie. Een droom, een verlangen om iets moois te bouwen of een verschil te willen maken. Maar waarom is een visie zo belangrijk? En wat maakt nou een goede visie? We helpen je graag op weg voor dit nieuwe jaar.


Een visie motiveert en maakt enthousiast. Wanneer je deze hoort of leest mag de gedachte ontstaan "wauw, dit is inspirerend! hoe kan ik hier aan bijdragen?"


Waarom is een visie nou zo belangrijk?


1. Aantrekkelijk voor partners en medewerkers

Een goede visie geeft een doel om naartoe te werken. Het geeft richting en duidelijkheid voor jezelf, je medewerkers, je partners en klanten. In andere woorden, het bepaalt de koers van je organisatie en laat zien wat je aan het bouwen bent. Het geeft een beeld van de toekomst waarbij je anderen kunt uitnodigen om hun steentje bij te dragen. En daarmee vergroot je de betrokkenheid van iedereen, je medewerkers, je klanten en alle andere partners.

Je wordt aantrekkelijk voor je omgeving. Bestaande en nieuwe medewerkers komen naar je toe om mee te bouwen. Nieuwe klanten komen en willen deelnemen aan die droom. En partners willen onderdeel zijn van jouw verhaal en hun bijdrage leveren.


Wauw, dit is inspirerend! hoe kan ik hier aan bijdragen?

2. Binding van de juiste mensen aan je onderneming

Een heldere visie laat zien waar je voor staat. Het helpt je om mensen aan je te binden en de juiste mensen te vinden om met jou je onderneming te bouwen. Mensen kunnen direct bepalen of ze aan deze visie mee willen bouwen of niet. Je trekt mensen aan die enthousiast worden van je ideeën. En dus makkelijker te motiveren om hun steentje bij te dragen in welke vorm dan ook.

Tegelijkertijd wordt het makkelijker om die visie waar te maken omdat je mensen aan je bindt die je zullen helpen je visie te verwezenlijken. Het zorgt voor de binding van de juiste medewerkers, klanten waar je blij van wordt en partners die op dezelfde lijn zitten als jij.


3. Duidelijkheid en gemakkelijker keuzes maken

Een goede visie geeft duidelijkheid en helpt je om keuzes te maken. Wanneer je voor een afslag staat om linksaf of rechtsaf te gaan, helpt de visie je een keuze te maken die in lijn ligt met het doel wat je voor ogen hebt. Je maakt het voor medewerkers en voor andere partners gemakkelijker om beslissingen te nemen omdat het duidelijk is waar jullie voor staan en welke kant jullie op gaan.

Zonder duidelijke visie ontstaat er onzekerheid in de organisatie. Er worden onnodige kosten gemaakt, men weet niet goed hoe met elkaar en met klanten omgegaan wordt of de verwachtingen zijn onduidelijk waardoor je als organisatie niet effectief bent.

Een duidelijke visie maakt het makkelijker keuzes te maken op gebied van jullie strategie, jullie product en markt combinatie, inrichting van je organisatie, inrichting van de processen en het structureren van overleggen.


Een aantal jaren geleden kreeg ik (Daniël) de mogelijkheid om mee te werken aan de realisatie van een prachtige grote daktuin bovenop een parkeergarage. Ik was verantwoordelijk voor verschillende onderdelen binnen het project. Vooraf was een ontwerp van de tuin gemaakt die liet zien hoe de tuin eruit moest komen te zien. Een toekomstbeeld. Het ontwerp liet een prachtige plek zien, met mooie bomen, bloemen met intense kleuren en mensen die volop aan het genieten waren. Het was een zeer aantrekkelijke tuin waar het heerlijk verblijven is en je kon bijna niet wachten om deze tuin in werkelijkheid te gaan zien en beleven!

Het ontwerp vormde de visie voor de tuin. Het werkte inspirerend en gaf een duidelijk beeld van hoe de tuin eruit moest gaan zien. Bij het zien van het ontwerp werd je enthousiast en dacht je: "hier wil ik aan meebouwen!" Een visie voor onze organisaties of bedrijven moet net zo werken.


Wat maakt een visie goed?

Een visie is no