top of page

Laat jij je tegenhouden?

De één heeft hoogtevrees en durft niet met een parachute uit een vliegtuig te springen. Een ander is bang om een fout te maken en lukt het daarom niet om te slagen voor dat ene tentamen. Weer een ander krijgt al de kriebels bij alleen maar de gedachte om in een vliegtuig te stappen. Dit zijn reële angsten die we kunnen hebben en ons kunnen belemmeren om geweldige dingen te doen en bereiken.

Bedenk je maar…met parachutespringen kun je je zo vrij als een vogel voelen en de aarde vanuit een heel ander perspectief bekijken. Door te slagen voor dat tentamen, kun je die opleiding behalen waardoor je kunt doorgroeien naar die topfunctie. En door juist wel in het vliegtuig te stappen gaat er een wereld voor je open en maak je die wereldreis.


Maar we hebben er allemaal last van – angsten. En wat voor de één spannend is, is voor de ander peanuts.


Wat is voor jou dat wat je tegenhoudt om te doen wat je eigenlijk zo graag wilt?

Stel je eens voor! Wat als je je nou eens niet zou laten tegenhouden? Maar er juist doorheen breekt. De angst in de ogen kijken. Zou het zomaar kunnen zijn, dat jouw mooiste dromen dan werkelijkheid kunnen worden?


In onze dagelijkse ontmoetingen met directeuren en leidinggevenden komen we talloze situaties tegen waarin hij of zij wordt weerhouden (door een angst) om de onderneming, groep of afdeling te bouwen die ze maar oh zo graag willen. Het lastige hieraan is dat we vaak niet door hebben waardoor dat komt.


Dat is allemaal wel leuk, hoor ik je denken, maar hoe weet ik dat dan? Hoe weet ik nou of ik word weerhouden door een angst? En als ik dat al door heb, hoe breek ik daar dan doorheen? Natuurlijk wil ik die geweldige onderneming, team of afdeling bouwen. Maar hoe laat ik me dan niet weerhouden dat te doen?


Hoe herken je dat je je laat weerhouden?

Waar hoogtevrees een duidelijke angst is, kan het er veel minder dik bovenop liggen wat het is waardoor we ons laten tegenhouden in ons ondernemen of leidinggeven. We zien het zelf niet makkelijk.

Herken je de volgende symptomen? Een afdeling of team presteert niet goed, maar je kunt je vinger er maar niet op leggen. Of dat project gaat traag en moeizaam en lijkt maar niet van de grond te komen. Een medewerker levert niet de mogelijkheden die hij of zij wel in zich heeft. Of de omzet blijft achter terwijl je met z’n allen harder werkt en meer uren draait dan ooit tevoren.


Net als pijn in je lichaam een symptoom is dat er iets niet goed zit, zijn symptomen in de organisatie een teken aan de wand dat er iets niet gezond is in de onderneming. Vaak zoeken we de oorzaak hiervan buiten onszelf, bij onze medewerkers, of de structuur, of de inrichting van het proces, maar zien niet in dat dit ook te maken kan hebben met onze eigen interne belemmeringen.


"Vaak zoeken we de oorzaak hiervan buiten onszelf"

Zou het zo kunnen zijn dat er wellicht interne belemmeringen bij jouzelf zijn, die hun weerspiegeling in jullie onderneming of organisatie hebben?


Natuurlijk kunnen er tal van redenen zijn die hieraan ten grondslag liggen. We willen niet suggereren dat alle problemen in de organisatie bij jou als leidinggevende liggen, maar het is wel de moeite waard om dit te onderzoeken, en maar eens te beginnen bij jezelf als directeur of leidinggevende. Ook al is de relatie ertussen nog lang niet altijd meteen duidelijk.


Een manier om te herkennen of dit speelt is om eens te onderzoeken bij jezelf hoe jij met deze symptomen in de organisatie omgaat. Vind je het lastig om mee om te gaan? Vind je het eigenlijk maar gezeur en vervelend en heb je er helemaal geen zin in om er wat aan te doen?


Stel jezelf dan eens de vraag “wat maakt dat ik het zo lastig vind?” of “wat maakt dat ik het maar gezeur en vervelend vind?”. Door het antwoord op deze vragen te geven, of nog even bij een goede vriend of vriendin te vragen, ontdek je of je motivatie onbewust gedreven is door angst ja of nee.


Kom je er niet uit? Wij helpen je graag! Want het is zonde van je onderneming, de mensen in je onderneming en jezelf om er niet uit te halen wat erin zit!


En dan, hoe breek ik daar doorheen?

Dat is een hele goede vraag en een belangrijke stap. En het antwoord is eigenlijk vrij simpel: ga doen wat je zo lastig vindt… Zo simpel?! Ja zo simpel, maar zo verrekte lastig om steeds weer te doen. En toch is dat de enige remedie. Door steeds weer te doen wat je lastig vindt, maak je de invloed van die onbewuste angst steeds zwakker. Je zult merken dat hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het wordt. En op een gegeven moment heb je het niet eens meer door en doe je het gewoon, het is een nieuwe gewoonte geworden. Door elke keer er doorheen te gaan, bouw je vertrouwen op, en vertrouwen zorgt ervoor dat je het weer opnieuw aandurft.

"Door steeds weer te doen wat je lastig vindt, maak je de invloed van die onbewuste angst steeds zwakker."

Wij wensen je dat je je onderneming naar je dromen kunt realiseren. Dus laat je niet weerhouden, en ga ervoor!


Lukt dat nou niet en wens je toch wat meer begeleiding om de vinger op de juiste plek te leggen en er doorheen te breken? Contact ons dan voor de mogelijkheden. We komen graag met je in gesprek en helpen je desgewenst vrijblijvend op weg.

Cover ebook doorbreek blokkades.png

Doorbreek de blokkades die de groei van jezelf als persoon en

als organisatie in de weg staan

Start met dit e-book om de blokkades binnen jouw bedrijf te ontdekken en doorbreken - de meest effectieve manier voor de ontwikkeling van jezelf en jouw organisatie.

Bedankt voor je interesse! Er is een email met downloadlink naar je verstuurd.

bottom of page