top of page

Stress en hoge druk? Angst is de slechtste raadgever.

We leven in onzekere tijden. We weten niet waar het heen gaat met het virus wat de ronde gaat, onze sociale contacten die aan banden worden gelegd, selectief ingeslagen economische stilstand en banken en overheden die meer en meer krediet verlenen.

We mogen dankbaar zijn voor een regering die zo adequaat acteert en onze gezondheid voorop stelt. Tegelijkertijd brengt social distancing enorme uitdagingen met zich mee.

Belangrijk in een tijd als deze is dat we ons niet laten leiden door angst. Angst is de slechtste raadgever, en toch kunnen we ons sterk laten leiden door angst. Op het moment zelf lijkt het vanzelfsprekend, maar voor de lange termijn ben je er vaak mee in achterstand gezet. Dan mag je namelijk de gevolgen gaan opruimen van de slechte keuzes die je, gebaseerd op angst, gemaakt hebt.

We kunnen verschillende angsten ervaren waarbij vragen ontstaan als: kunnen mijn klanten mijn facturen nog wel betalen; ga ik wel voldoende klanten blijven houden zodat mijn bedrijf wel kan blijven bestaan; hoe betaal ik mijn personeel en mijn vaste lasten?

In deze tijd is het belangrijk dat we ons hoofd koel houden en doen wat we moeten doen, namelijk: keuzes maken met ons gezond verstand.

Hoe doen we dat? 5 sleutels:


1. Richt je op kansen die er altijd zijn en niet de bedreigingen

Onze focus bepaalt waar we naartoe gaan. Het is dus zeer belangrijk waar we op focussen. Richt je je op de bedreigingen van deze tijd of kijk je naar de kansen die er nu ontstaan?

Wij begeleiden veel bedrijven en ondernemers en ontmoeten anderen daarvoor vaak in persoon. Voor ons ontstaan er nu bijvoorbeeld kansen om zaken effectiever online te doen. Minder reizen en met anderen koffie drinken. Of inspringen op de directe behoefte die er plotsklaps is ontstaan bij ondernemers en directeuren om deze crisis letterlijk het hoofd te bieden. We onderzochten de behoeften en zette de acties uit.

2. Word je bewust van je gedachten

Waar ben je druk mee in je hoofd? Zijn het de angsten die op je afkomen? Zijn het de negatieve nieuwsberichten die verspreid worden? We kennen allemaal het principe ‘waar je aandacht aan geeft dat groeit’. Net als dat het belangrijk is dat we ons richten op de kansen die ontstaan, is het van belang dat we onze gedachten richten op de positieve zaken die er zijn. Door bewustwording van de gedachten die je hebt kom je te weten waar je staat. Van daaruit kun je dan je gedachten aanpassen richting die positieve zaken die er zijn.

3. Kijk naar wat je wél hebt

In situaties van crisis kunnen we snel kijken naar de beperkingen van de situatie. Het is juist dan belangrijk dat we kijken naar wat we wél hebben en wat je daarmee kunt doen. Je kunt namelijk niets doen met wat je niet hebt, maar wel met wat je wél hebt. Kijk naar de behoeften die ontstaan door de situatie en spring daar op in met jouw producten en/of diensten.

Dus welke middelen en mensen heb je op dit moment tot je beschikking? Gebruik die resources en benader de juiste mensen. Dit zorgt er namelijk voor dat je kansen gaat zien, dat je ideeën krijgt en dat je in beweging komt.

4. Waar ben je bang voor?

Waar ben je nu eigenlijk bang voor? Wat is nu het ergste wat er kan gebeuren? En wat zie je bij jezelf wat je doet om juist dat te voorkomen?

In het oplossen van een crisis situatie komt ons meest natuurlijke gedrag naar boven. We komen dan namelijk zoveel onder druk te staan dat we in gedrag schieten waar we vertrouwd mee zijn en ons in de loop van onze ontwikkeling eigen hebben gemaakt. Dit kan ons aardig in de weg zitten. Probeer het maar eens bij jezelf na te gaan. Om een keuze te kunnen maken op basis van je gezond verstand is het belangrijk dat je je gaat richten op wat er logischerwijs moet gebeuren en juist gaat doen wat je daarvan eigenlijk niet wilt doen.

5. Zoek contact met de ander

Om mee af te sluiten; we kunnen ons heel erg gaan richten op onze eigen situatie. Juist nu is het zo belangrijk om met anderen samen te werken. We kunnen elkaar niet zoveel zien als we misschien willen, maar we kunnen wel met elkaar bellen of online opzoeken door middel van bijvoorbeeld videobellen. Welke mensen zijn er in je omgeving die je verder kunnen helpen? Spreek met ze, zoveel als mogelijk is. Juist in de interactie ontstaan nieuwe ideeën en wordt de kracht van ons, om nieuwe dingen te kunnen scheppen, geconcretiseerd.


Heb je als ondernemer, directeur, bestuurder of leidinggevende even een klankbord nodig om in deze onzekere tijd te sparren over wat nu wijsheid is en welke inzichten je bij je keuzes kunnen helpen? Stuur ons een bericht om een (online) gesprek in te plannen. Dat willen wij je schenken in deze uitdagende tijd.

Comments


Cover ebook doorbreek blokkades.png

Doorbreek de blokkades die de groei van jezelf als persoon en

als organisatie in de weg staan

Start met dit e-book om de blokkades binnen jouw bedrijf te ontdekken en doorbreken - de meest effectieve manier voor de ontwikkeling van jezelf en jouw organisatie.

Bedankt voor je interesse! Er is een email met downloadlink naar je verstuurd.

bottom of page