Stress en hoge druk? Angst is de slechtste raadgever.

We leven in onzekere tijden. We weten niet waar het heen gaat met het virus wat de ronde gaat, onze sociale contacten die aan banden worden gelegd, selectief ingeslagen economische stilstand en banken en overheden die meer en meer krediet verlenen.

We mogen dankbaar zijn voor een regering die zo adequaat acteert en onze gezondheid voorop stelt. Tegelijkertijd brengt social distancing enorme uitdagingen met zich mee.

Belangrijk in een tijd als deze is dat we ons niet laten leiden door angst. Angst is de slechtste raadgever, en toch kunnen we ons sterk laten leiden door angst. Op het moment zelf lijkt het vanzelfsprekend, maar voor de lange termijn ben je er vaak mee in achterstand gezet. Dan mag je namelijk de gevolgen gaan opruimen van de slechte keuzes die je, gebaseerd op angst, gemaakt hebt.

We kunnen verschillende angsten ervaren waarbij vragen ontstaan als: kunnen mijn klanten mijn facturen nog wel betalen; ga ik wel voldoende klanten blijven houden zodat mijn bedrijf wel kan blijven bestaan; hoe betaal ik mijn personeel en mijn vaste lasten?

In deze tijd is het belangrijk dat we ons hoofd koel houden en doen wat we moeten doen, namelijk: keuzes maken met ons gezond verstand.

Hoe doen we dat? 5 sleutels:


1. Richt je op kansen die er altijd zijn en niet de bedreigingen

Onze focus bepaalt waar we naartoe gaan. Het is dus zeer belangrijk waar we op focussen. Richt je je op de bedreigingen van deze tijd of kijk je naar de kansen die er nu ontstaan?

Wij begeleiden veel bedrijven en ondernemers en ontmoeten anderen daarvoor vaak in persoon. Voor ons ontstaan er nu bijvoorbeeld kansen om zaken effectiever online te doen. Minder reizen en met anderen koffie drinken. Of inspringen op de directe behoefte die er plotsklaps is ontstaan bij ondernemers en directeuren om deze crisis letterlijk het hoofd te bieden. We onderzochten de behoeften en zette de acties uit.

2. Word je bewust van je gedachten

Waar ben je druk mee in je hoofd? Zijn het de angsten die op je afkomen? Zijn het de negatieve nieuwsberichten die verspreid worden? We kennen allemaal het principe ‘waar je aandacht aan geeft dat groeit’. Net als dat het belangrijk is dat we ons richten op de kansen die ontstaan, is het van belang dat we onze gedachten richten op de positieve zaken die er zijn. Door bewustwording van de gedachten die je hebt kom je te weten waar je staat. Van daaruit kun je dan je gedachten aanpassen richting die positieve zaken die er zijn.

3. Kijk naar wat je wél hebt

In situaties van crisis kunnen we snel kijken naar de beperkingen van de situatie. Het is juist dan belangrijk dat we kijken naar wat we wél hebben en wat je daarmee kunt doen. Je kunt namelijk niets doen met wat je niet hebt, maar wel met wat je wél hebt. Kijk naar de behoeften die ontstaan door de situatie en spring daar op in met jouw producten en/of diensten.

Dus welke middelen en mensen heb je op dit moment tot je beschikking? Gebruik die resources en benader de juiste mensen. Dit zorgt er namelijk voor dat je kansen gaat zien, dat je ideeën krijgt en dat je in beweging komt.